The Grange, Seacroft

The Grange, Seacroft
previous arrow
next arrow
Slider

SDA provided a full architectural service on the development of this large care village for the elderly at a site in Seacroft, West Yorkshire.

The project brief included the design of 82 care beds and a further 18 apartments for independent living. At the focal point of the development was a Grade II listed building named ‘The Grange’ which would contain all central communal facilities including a bistro, hairdressing salon, exercise areas and special bathing facilities.

During the project, a number of challenges were encountered. The site was reasonable in shape but the listed building had no roof and significant areas of crumbling masonry. After extensive meetings with the Planning and Conservation officers, it was decided that the structural separation of The Grange from the new residential blocks was important.

To achieve the aims of the client and highlight the listed building, the development was designed as a ‘U’ shape. A North and South residential block connects to each side of The Grange using single and two storey glazed linking blocks, enabling full movement throughout the scheme whilst offering complete structural separation. The footprint of the building would also enable residents to enjoy scenic views over the village cricket pitch and surrounding landscape.

As with any elder care development, it is important that a balance is struck between providing all the necessary care elements and creating a homely environment. Internally, due consideration was given to providing adequate circulation space and compliance with minimum design standards. It was our aim to keep all furnishings and décor attractive to avoid an institutional feel. This included the restoration of an old and important staircase being kept in storage by Leeds City Council; a feature complementing the traditional 15th Century façade of The Grange.

The £5 million investment by Springfield Healthcare Group has transformed a derelict site into a vibrant care village – now fully occupied and a central part of the community.

The scheme won an award at the RICS Pro Yorkshire Awards in 2014.